Ringmaat bepalen

Om de juiste ringmaat te bepalen is het van belang dat je rekening houdt met een aantal dingen.
De omtrek van onze vingers veranderen gedurende de dag en ons leven. Dit heeft met veel factoren te maken waar we vaak geen invloed op hebben. Zo hebben temperatuur, tijdstip van de dag, vochtregulatie van het lichaam, medicijngebruik, leeftijd, ziekte, zwangerschap, eetgewoonte en omgeving invloed op onze vingers. Als je bijvoorbeeld koude handen hebt is de omtrek van de vinger kleiner dan bij warme handen, als we ouder worden en als we vocht vasthouden wordt de omtrek veelal ook groter.
Tevens is het van belang om bij de ringmaat bepalen rekening te houden met de breedte van de ring. Als je een smalle ring tot 8 mm breed wil neem je een ring in je eigen ringmaat. Als je een bredere ring wil dan adviseert Bodali Jewels je om een halve ringmaat groter te nemen. Dit heeft te maken met de huid die nergens heen kan bij het buigen van je vinger doordat deze omringd is met de ring. Als je een brede ring in je eigen ringmaat koopt zal deze of te klein zijn of niet lekker zitten.

Er worden verschillende ringmaten gehanteerd in de wereld. Bodali Jewels hanteert de maatvoering die we over het algemeen in Nederland gebruiken. De diameter van de ring wordt gemeten in millimeters.

Goed passende ring opmeten

Heb je al een goed zittende ring en je wil een nieuwe ring in dezelfde maat. Dan kun je de binnenmaat van de ring het beste even opmeten om de juiste maat te bepalen. Dit kun je op volgende manieren doen:

1 : 
Leg de ring op een duidelijke liniaal en kijk op je liniaal hoeveel mm de binnenkant van de ring is. Let op tel de dikte van de ring er niet bij op.
– Lees je 19 mm af op je liniaal dan is je ringmaat 19. Zie foto 1
– Als het net geen 17 maar ook geen 17,5 mm is dan heb je ringmaat 17+.

2: Zie foto 2
Neem een schuifmaat en meet de binnenkant van de ring op door de binnenmeetbekken die boven aan de schuifmaat zitten te gebruiken. Zet deze in de ring, schuif ze open en lees de maat af die de schuifmaat aangeeft. Op deze manier kun je heel nauwkeuring je ringmaat bepalen. Ook hier geldt het getal dat je meet is je ringmaat. Op foto 2 is dit dus maat 18,9mm. Echter kan dit 17,5 mm zijn maar ook 17,2 mm. Deze laatste ronden we dan af naar boven naar 17,25 mm dat dus ringmaat 17+ is.

ring opmeten met liniaal
ring opmeten met schuifmaat

Ringmaat opmeten met ringmeter

Bestel de verstelbare ringmeter die werkt als een riem en is super handig om in huis te hebben.

– Steek het eind door de gesp van de ringmeter.
– Schuif deze aan tot op de vinger totdat deze comfortabel zit.
– Controleer of deze zonder moeilijkheden over de gewrichten van de vinger schuift.
– Lees nu de aangegeven maat die de ringmeter in de gesp (met vergrootglas) aangeeft.

Let op: De ringmeter geeft het aantal millimeters weer dus niet de diameter!

Ringmaat laten opmeten

Als je zeker wil zijn dat je de juiste ringmaat kiest laat dan je ringmaat bij Bodali Jewels opmeten.
Ik weet waar ik op moet letten en kan je uitleg geven waar je rekening mee moet houden.

Advies

Er wordt ook vaak gezegd dat het mogelijk is dat je de omtrek van je vinger op kunt meten met een papiertje, touwtje of lintje. Echter is Bodali Jewels daar geen voorstander van, want vaak klopt de maat dan niet met de werkelijke ringmaat. Om een ring op maat te maken moet je namelijk ook rekening houden met de breedte van de ring en de materiaaldikte. Daarom adviseer ik deze manier van je ringmaat opmeten niet.

Volg Bodali Jewels op Facebook en Instagram.
Volg Bodali Gifts op Facebook en Instagram.