Edelstenen cabochon slijpen

Heb jij een passie voor stenen en/of edelstenen en wil jij er graag eens een cabochon slijpen?
Dan ben jij in goede handen bij Bodali Jewels!

Wat is cabochon slijpen?

Cabochon slijpen

Het is een slijptechniek die gebruikt wordt bij het slijpen van stenen, halfedelstenen en edelstenen.

Een natuurlijke steen is robuust en ruw. Om deze tot een cabochon te vormen wordt deze eerst in plakken gezaagd om er vervolgens een vorm in te slijpen. Er zijn vele mogelijke vormen waarin de steen geslepen kan worden bijvoorbeeld een ovaal, vierkant of hartvorm. De vormen zullen meer divers worden als je verder gevorderd bent in de slijptechniek. Na het slijpen van de vorm wordt er aan de bovenkant en zijkant telkens een laagje van de steen afgeslepen. De steen wordt (half)bol met een mooie glooiing geslepen. Er wordt tijdens het slijpen gezorgd dat er een zetrand aan de steen zal blijven. Deze heb je nodig om de steen in een zetkast van een sieraad te verwerken.

Over het algemeen blijft bij een cabochon één kant van de steen plat. Echter is het ook mogelijk om een steen aan beide kanten een bolling te geven. Als je deze slijptechniek gebruikt is het van belang dat je weet wat je met de steen gaat doen en of je tussen de rondingen een zetrand nodig hebt.

Wat zijn de mogelijkheden?

Bodali Jewels biedt één- en tweedaagse workshops aan.

Een eendaagse workshop kun je zeker 1 steen en soms 2 stenen slijpen en bij een tweedaagse kun je er 3 en soms 4 slijpen. Je leert tijdens deze workshop(s) stapsgewijs om een steen in vorm te slijpen en je begint standaard met een iets grotere ovale vorm. Dit is een bewuste keuze omdat je het nog moet leren. De tweede steen mag een andere vorm krijgen die voor de kennis die je dan hebt haalbaar is.

Mocht je het leuk vinden om van je zelf geslepen steen een ring of hanger te maken, dan kan je hiervoor een workshop edelsmeden boeken. Wil je hier meer informatie over hebben, kijk op mijn andere workshop pagina’s of vraag voor of tijdens de workshop naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie van de workshop mogelijkheden kun je op de buttons op deze pagina klikken.

Volg Bodali Jewels ook op Instagram en Facebook voor de laatste ontwerpen.
Volg Bodali Gifts ook op Instagram en Facebook voor de laatste ontwerpen.